Putování po řeckých skvostech ve stopách sv. Pavla (62031)


Termín: 8.11.2024 – 15.11.2024 vyprodáno,plánujeme další termín s odletem z Prahy

Putování po řeckých skvostech ve stopách sv. Pavla

Program:

  • 1. den: Cesta na letiště a odlet. Naše putování začíná v Opavě, kde se společně  potkáme k dojezdu autobusu, který nás přepraví na letiště v Krakově. Cesta nám zabere přibližně 2,5 hodiny a s časovou rezervou dorazíme na letiště, odkud se vydáme přímým letem do Atén. Předpokládá se večerní letový čas, po příletu do Atén následuje transfer na hotel, ubytování a první noc v Aténách.
  • 2. den: Atény v celé své kráse. Čeká nás možná to „nej“ z celého Řecka. Atény jsou nabité historií a zároveň jsou také pulsujícím městem, kde vás bude bavit jen sedět na ulici, pít si řecké „eliniko“ (řeckou kávu) a koukat na ten okolní život. My se podíváme na Parteon, Římskou Agoru, náměstí Syntagma a mnoho dalších. Zkrátka tento den věnujeme plně Aténám. Náš den zakončíme návštěvou typické řecké taverny, kde nás čeká večeře. Poznávání Řecka bude tak i skrze gastronomii. Podvečer návrat na stejný hotel.
  • 3. den: Korint, Korintský průplav, Patras. Opouštíme Atény a míříme směrem na západ. Další řecký klenot se jmenuje Korit. Ještě před tím uděláme krátkou zastávku u známého stejnojmenného Korintského průplavu, který spojuje Korintský záliv a Egejské moře a je téměř 6 km dlouhý. Pokračujeme dále směrem na západ do Patrasu, uvidíme Baziliku svatého Ondřeje a uctíme jeho relikvie. Pokud nám vyjde čas, tak se ještě posuneme směrem na sever, dorazíme na hotel a čeká nás ubytování a večeře.
  • 4. den: Věštírna Delfy a bitva která vstoupila do dějin. Po snídani míříme na místo
    s názvem Delfy. Soubor památek, kde se nachází známá věštírna. Najdeme zde ale také třeba stadion. A když odkloníme náš zrak od těchto skvostů naskytne se nám krásný výhled do údolí. Po návštěvě Delf směřuje naše cesta na místo, kde se odehrála slavná bitva 300 Sparťanů proti Peršanům – Thermopyles. Pokračujeme do města Kalabaka, kde se ubytujeme, navečeříme a nachystáme na následující den.
  • 5. den: Meteora, Veria a cesta na sever Řecka. Naše kroky míří na soubor klášterů nazývaných Meteora. Příroda zde vykouzlila zajímavé skály. Několik úzkých skalních útvarů tvoří nádherný celek a jehož vrcholcích se nacházejí kláštery. Dostat se nahoru bude stát trochu energie, ale budeme to mít o poznání jednodušší než to měli mniši před cca 800 lety. Navštívíme několik z klášterů a poté pokračujeme dále na sever,
    do města Veria. Navštívíme historickou část města s Bemou Ap. Pavla. Příjezd na hotel, ubytování, večeře.
  • 6.den: Přímořská Kavala a archeologické naleziště Filipi. Po snídani vyrážíme směr Filippi. Filippi je archeologické naleziště – jedná se o pozůstatky starověkého města, které založil Filip II. v roce 356 př. n. l. Nachází se zde také muzeum, kde najdete příjemnou kavárnu. Nedaleko od Filippi zastavíme u kapličky sv. Lydie. Lydie byla první evropská žena, kterou v místní řece Zygaktis pokřtil apoštol Pavel. Poté se přesuneme do Kavaly, krásného přístavního města. Jeho historie sahá až do 7. století před naším letopočtem. Uvidíme centrum města, ale také třeba akvadukt, který pochází z roku 1530. Příjezd na hotel, ubytování, večeře.
  • 7. den: Thessaloniki, neboli Soluň a závěrečný den. Dnešní den věnujeme Soluni, druhému největšímu řeckému městu, které čítá asi 1,5 milionu obyvatel. Nejprve zamíříme do horního města (akropolis – nejvyšší bod města), kde uvidíte městské hradby, pocházející ze 4. století. Zastavíme zde asi na 20 minut abyste se mohli potěšit pohledem na celé město. Poté se přesuneme do centra ke kostelu sv. Dimitrise. Odsud se vydáme na komentovanou prohlídku. Nejprve uvidíte pozůstatky tržnice (fóra) z 2. století, dále spatříte Aristotelovo náměstí, Agia Sofia (chrám božské moudrosti, který přečkal požár v roce 1917) a nakonec uvidíme Rotundu z roku 306. Následovat pak bude individuální volno. Podvečer návrat na stejný hotel, večeře.
  • 8.den: Překvapení na závěr a odjezd na letiště. Poslední den bude ve znamení návratu.
    V době tvorby programu není znám letový řád, ale odlétat budeme ze Soluně nejspíše do Krakova (možný je také návrat do Vídně či Bratislavy). Po návratu bude vždy následovat transfer přímo do Opavy. Podle času odletu bychom program posledního dne obohatili o okolní zajímavosti, nebo po snídani zamířili na letiště. Domů si přivezeme krásné zážitky a cestou v letadle si budeme moci začít odpovídat na otázku „kam příště“.

Cena: 29.960 Kč (cena se může změnit na základě ceny letenek, prosíme o včasné přihlášení)

Cena zahrnuje: transfer z Opavy na letiště Krakov (či jiné) a zpět, let Krakov – Atény, let Soluň – Krakov, veškeré transfery v Řecku, zavazadlo k odbavení 20 kg, malé příruční zavazadlo, 7x ubytování, 7x snídaně, 6x večeře, služby českého průvodce, pojištění CK proti úpadku

Cena nezahrnuje:  cestovní pojištění, vstupy do objektů

Ubytování: Ubytování bude zajištěno v hotelech nebo studiích po trase zájezdu. V tento okamžik není možné specifikovat konkrétní ubytování. Počítá se s ubytováním po 2 osobách. Každý pokoj má vždy vlastní sociální zařízení, na ubytování je Wi-Fi, klimatizace. Zpravidla mají pokoje balkon či terasu.

Stravování: Stravování je formou polopenze. Snídaně jsou zpravidla formou bufetu (mohou být i servírované), večeře jsou spíše servírované (mohou být i formou bufetu). V případě servírovaných večeří se počítá se 2 až 3 chody. Večeře mohou být jak na hotelu, tak případně v okolních tavernách, kde ochutnáme typickou řeckou gastronomii. V první den zájezdu, po příletu do Atén, není vzhledem k možnému pozdnímu příjezdu na hotel, kalkulována večeře. Podle přání a poté co budeme znát přesný letový řád lze následně večeři přidat.

Doprava: Letecky Krakov – Atény a Soluň – Krakov. Doprava v Řecku bude zajištěna místním dopravcem, menším či větším autobusem dle velikosti skupiny.

Průvodce: V ceně zájezdu je zahrnut český průvodce.

Důležité upozornění: Výše uvedený program, včetně termínu zájezdu, předpokládá s odletem 8.11. a návratem 15.11. Aktuálně probíhá komunikace s leteckými společnostmi. Naší prioritou je zajistit účastníkům zájezdu odlet nazpět ze Soluně a vyhnout se dlouhému a přesunu ze severu Řecka zpět do Atén. Termín zájezdu se tak může změnit. Předpokládám, že by se jednalo o změnu +/- 1 den. Odhadujeme, že informaci ohledně letů, vč. letových časů bychom zaslali nejpozději do konce června, pravděpodobně však dříve.

Organizátorem zájezdu je: CK Experitour s.r.o. – cestovní kancelář Petýrkova 1991/26, 148 00 Praha 4, Česká republika

Objednávkový formulář